Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek požádal o zrušení cesty českých poslanců do Číny

Miroslav Kalousek se baví v Poslanecké sněmovně (7.5.2014)
Miroslav Kalousek se baví v Poslanecké sněmovně (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes na schůzi Sněmovny vyzval vedení dolní parlamentní komory, aby zrušilo plánovanou cestu skupiny poslanců do Číny. Organizační výbor, který cestu schválil, již ale zasedat nebude. Je tak na rozhodnutí jednotlivých poslanců, zda se cesty zúčastní, či nikoli.

Kalouskova výzva je kvůli úmrtí čínského disidenta Lioua Siao-poa. Zrušení má být podle jeho slov symbolický protestní akt proti tomu, jak "zločinný komunistický režim zabil jednoho významného intelektuála a spisovatele".

"Domnívám se, že za této situace není možné, aby Poslanecká sněmovna nevyjádřila svůj názor na to, zda si myslí, že souhlasí, nebo nesouhlasí s tak zásadním potlačováním lidských práv, které vede ke ztrátě svobody i ke ztrátě života," řekl Kalousek.

Kalouskův poradce Ondřej Jakob ČTK řekl, že svou účast již zrušila poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. Další člen delegace, Radim Holeček (ODS), naopak ČTK napsal že do Číny poletí v každém případě. "Nejsem přízinivcem laciných předvolebních gest," uvedl.

Skupina sedmi poslanců by měla odcestovat příští čtvrtek na pozvání čínského velvyslanectví na týdenní návštěvu provincie S'-čchuan. Na programu mají jednání s oficiálními představiteli regionu. Cestu schválil organizační výbor Sněmovny v polovině června.

Čínský politický vězeň Liou Siao-po, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí, jak si přál.

Témata:  Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy