reklama

Sobotka v kondolenci uvedl, že i občané České republiky sdílejí hodnoty, jejichž obraně Liou věnoval svůj život. "Pociťujeme proto hluboký zármutek nad ztrátou vašeho manžela, který ztělesňoval odvahu a lidskost a jenž se mimo jiné inspiroval odkazem bývalého českého prezidenta Václava Havla," uvedl Sobotka.

Nejznámějšímu čínskému politickému vězni, který trpěl rakovinou jater, bylo 61 let. Krátce před smrtí mu zaslala dopis šedesátka signatářů Charty 77. "Vyjadřujeme podporu ve vašem úsilí o dodržování lidských práv ve vaší zemi. S úctou a obdivem sledujeme vaši činnost a vaše pronásledování ze strany státních orgánů pokládáme za nespravedlivé," uvedli někdejší čeští disidenti.

Koncem června byl Liou po diagnóze rakoviny jater v konečném stadiu podmínečně propuštěn z vězení a byl léčen pod dohledem.

Podle přátel páru snaha přesvědčit vládu, aby Liou mohl být léčen v zahraničí, nevycházela ani tak z jeho zdravotního stavu, ale byla spíše pokusem dostat za hranice jeho ženu trpící silnou depresí. Před nečekanou diagnózou jejího chotě to byla právě ona, kdo podle přátel potřeboval naléhavěji pomoc: v roce 2014 u ní lékaři zjistili srdeční problémy.

Předsedkyně výboru Berit Reissová-Andersenová, jež se chtěla zúčastnit disidentova pohřbu, dnes oznámila, že čínská ambasáda v Oslu odmítla přijmout její žádost o vízum. Peking veškerou zahraniční kritiku namířenou proti tomu, jak bylo s nemocným disidentem nakládáno, odmítl. Vymezil se mimo jiné proti vyjádřením z Washingtonu, Paříže, Berlína a OSN. Smrt disidenta vedla i k diplomatické roztržce s Tchaj-wanem.

"Liou Siao-po byl odsouzený zločinec, který porušil čínské právo. Udělení Nobelovy ceny za mír takové osobě odporuje duchu tohoto ocenění a uráží jej," citovala dnes agentura AFP mluvčího čínského ministerstva zahraničí.

Více než 150 rodinných přátel a příznivců napsalo otevřený dopis, v němž žádají o vydání Liouových pozůstatků a povolení veřejného pohřbu. Liouova smrt vyvolala bezpočet reakcí na čínském internetu. Podle agentury Reuters však rychle zasáhli cenzoři, kteří například stáhli i hojně sdílený článek, který sice o disidentovi pojednával, ale neuváděl jeho jméno.