Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna nerozhodla o odškodnění za reality na Podkarpatské Rusi

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna dnes nerozhodla o rozšíření okruhu lidí, kteří mohli požádat o náhradu za nemovitosti zanechané kvůli druhé světové válce na Podkarpatské Rusi. Nejasnosti jsou především kolem nákladů.

Původní předloha skupiny poslanců ODS, ANO, KDU-ČSL a Úsvitu předpokládá, že by se možnost požádat o odškodnění vztahovala na vnoučata a dědice původních majitelů. Dosud mohli o odškodnění žádat vedle vlastníků jejich manželé a děti.

O odškodnění bylo podle současného zákona nutné požádat do konce roku 2013. Vyplaceno bylo podle Vilímce asi 340 milionů korun, tedy zhruba třetina odhadované částky. Odškodnění se podle zákona vztahuje na nemovitý majetek zanechaný na Podkarpatské Rusi od 29. září 1938 a pozbytý do 23. května 1945 kvůli postoupení tohoto území tehdejšímu Sovětskému svazu.

Proti poslaneckému návrhu se postavil zejména kvůli rozpočtovým dopadům ministr financí Ivan Pilný (ANO). Poslanec ODS Vladislav Vilímec s jeho výtkami za předkladatele nesouhlasil.

Vílímec prosazuje v podstatě kompromisní pozměňovací návrh, podle kterého by mohli podat žádost také manželé dětí a vnuci původního vlastníka. Nárok by ale neměli potomci vlastníků, kteří původní lhůtu pro uplatnění nároku zmeškali. Podle Pilného úprava neobsahuje rozbor dopadů na rozpočet a hrozí prolomení dvoumilionové hranice odškodnění i zdvojené žádosti. Poslanec ODS ale tyto argumenty odmítl. "Dramatické osudy lidí nelze vnímat jen optikou fiskálních dopadů," řekl.

Ministerstvo financí původně odhadlo možný dopad na dvě miliardy korun, podle Vilímce by byl ale mnohem nižší. Žádat by podle něho mohlo kolem 300 lidí, nikoli až tisícovka, a ve všech případech by navíc nebyla vyplacena mezní částka.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Podkarpatská Rus a Rusíni Ivan Pilný

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy