Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zavádí kvůli moru prasat na Moravě mimořádná opatření

Vepři
Vepři
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Začala platit mimořádná veterinární opatření kvůli africkému moru prasat. Ministerstvo zemědělství je dnes odpoledne vyvěsilo na web.

Jak již ve čtvrtek úřad avizoval, myslivci mohou celorepublikově začít používat zatím zakázané metody lovu, například na místech, kde se sklízí zemědělské plodiny. Jak se v opatřeních píše, zemědělci také musí hlásit v tzv. oblasti intenzivního lovu, tedy hlavně na Moravě, sklizení plodin myslivcům den před samotným žetím. Za neinformování hrozí zemědělcům až dvoumilionová pokuta u právnických nebo podnikajících osob, u fyzických osob 50.000 korun.

Zemědělci v oblasti intenzivního odlovu musí pod pokutou tou samou výší pokuty sklízet plodiny od vnějšího okraje pole směrem ke středu sklízené plochy.

Stát nařídil intenzivní lov divočáků na celém území Česka. V celé republice je také možné používat zatím zakázané metody lovu, jako je lov na místech, kde se sklízí obilí, nebo použití zařízení pro noční vidění. V okrese Zlín, kde se vyskytl africký mor prasat, je výjimka, divoká prasata se tam dál nesmí lovit ani přikrmovat. V budoucnu to bude možné za splnění podmínek v plánu na vymýcení choroby.

Myslivci v celé zemi můžou nyní lovit všechny kategorie prasat bez ohledu na pohlaví. Je možné lovit divočáky se zaměřovači umožňujícími noční vidění nebo za pomoci umělého osvětlení. Jak přesně bude vyřešené tzv. zástřelné, tedy peníze pro lovce za uloveného divočáka, zatím není úplně jasné. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek přislíbil, že se vyplatí 1000 korun za prase odstřelené v zóně intenzivního lovu na Moravě.

Témata:  vepři Ministerstvo zemědělství České republiky mor prasat

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy