reklama

Při cestě, která měří 1623 kilometrů, navštíví Slovensko, Polsko, Ukrajinu, Maďarsko a Rakousko. Zpět do Kolína se chce dostat do konce srpna.

"S cestováním jsem začínal už ve 12 letech na dětském kole. Jezdil jsem sám do Poděbrad či Nymburka po cyklostezce. Když jsem byl starší, tak sem jezdil větší dálky a po silnici," řekl ČTK Kretschmer. Začínal ale na klasickém horském kole. "Před asi třemi až čtyřmi roky jsem dostal od babičky skládačku, tak jsem prodal horské kolo a řekl si, že budu cestovat na skládačce," řekl.

Jeho nejdelší cesta prý zatím vedla do Německa, konkrétně do Žitavy. Trasu, kterou má nyní před sebou, naplánoval zcela náhodně. "Původní cesta měla byt do Turecka, ale kvůli financím jsem cestu změnil na tuhle. A také na Slovensku mám kamarádky a strejdu," uvedl Kretschmer.

Největší strach má prý z technických problémů. "Nejsem dobrý opravář, umím tak maximálně vyměnit kolo," řekl. Pokud ho dostihne větší technický problém, bude prý muset zavítat do nejbližšího servisu.

Na svém kole poveze zhruba třicet až čtyřicet kilogramů vybavení. Spát prý bude pod celtou. Zážitky bude prý každý večer zveřejňovat na Facebooku, jeho fanoušci tak budou mít přehled, kde zrovna je a jak se mu daří.