Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzájemná propagace šumavských parků nese výsledky, turisté projevují velký zájem

Člověk může svou činností způsobit katastrofu
Člověk může svou činností způsobit katastrofu
Foto: Pixabay

Klatovy - Spolupráce Národního parku Šumava (NPŠ) a Národního parku Bavorský les, které se vzájemné propagují, se vyplácí. Návštěvnost české části se od roku 2013 zvýšila o 15 až 20 procent na loňské více než dva miliony turistů.

Uvedl to dnes ředitel NPŠ Pavel Hubený a mluvčí Jan Dvořák na Dni NPŠ na Rokytě u Modravy v srdci parku. Akce byla věnována šumavským šelmám, přilákala tisícovku lidí. "Manželé Andrlovi přivezli domestikované vlky, režisér a senátor Václav Chaloupek půlročního jezevce Huga, s nímž připravuje televizní dokumenty," uvedl Dvořák.

"Se šelmami se mohli návštěvníci seznámit i nepřímo díky naším zoologům, tedy jak se dělá například fotomonitoring zvěře, jak poznávat rysa, protože každý má svoji unikátní kresbu na těle a další," uvedl mluvčí. Ředitelé obou parků pokřtili dvojjazyčný kalendář.

Podle nich jezdí lidé na obě strany Šumavy, protože funguje společná propagace. Každá strana je odlišná. "Bavorská je dramatická, strmá, je tam hodně buku; v ČR je to melancholicky divoké," řekl Hubený.

Oba parky chtějí společně přebudovat informační střediska i informační systém. "Bude trojjazyčný, zajímavější, nebudou se opakovat témata," uvedl Hubený. "Dále běží monitoring struktury lesních ekosystémů. Vyhodnocujeme stav přírody a výskytu tetřeva, tetřívka a jeřábka. Stejné měření tetřeva bylo v roce 2012. Pokud zjistíme, že jeho populace roste, tak nám to otevře úplně nové možnosti zpřístupňování území. Budeme všichni vítězi. Populace tetřeva bude silná a my zároveň budeme moci víc chodit do přírody," dodal.

Do parku Bavorský les jezdí čím dál víc turistů z ČR. Mezi cizinci, kteří v oblasti přenocují, jsou třetí nejpočetnější skupinou po Rakušanech a Nizozemcích.

Témata:  Šumava cestování příroda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy