reklama

"Jsme z toho nešťastní. Příjemcem dotací (ministerstva práce) nemůže být zdravotnický personál z pobytových zařízení. Z našeho resortu není možné financovat tyto personální náklady," řekla náměstkyně ministerstva práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD).

Experti poukazují na to, že péče o nesoběstačné klienty v domovech pro seniory a v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN) a nemocnicích je téměř stejná. Podle odborů mají sestry v domovech ale nižší výdělky než jejich nemocniční kolegyně, zdravotní pojišťovny za jejich práci platí méně.

"Dotace ministerstva zdravotnictví se sestrami v domovech důchodců nepočítají. Provozovatelé by podle nařízení měli příspěvek zajistit, nemají na to ale zdroje," uvedl poslanec Vít Kaňkovský.

Nynější opatření by mohlo situaci podle poslankyně Jany Hnykové (nezařazená) ještě zhoršit a péči o seniory a handicapované ohrozit. "Je to diskriminace sester v domovech. Už říkají: Půjdeme do nemocnic. Tam je přivítají, protože je sester nedostatek. Kraje se prý usnesly, že sestrám v pobytových zařízeních snad dají 1000 korun, aby je tam udržely. To není řešení," míní Hnyková.

Zdravotní pojišťovny nechtějí hradit ošetřování v sociálních zařízeních a ministerstvo práce, které poskytuje dotace a příspěvky na péči, zas nechce platit léčbu. "Dalo by se předpokládat, že když klíčová ministerstva má jedna strana, mělo by dojít k dohodě, a to ve zdravotně sociálním pomezí nedošlo," řekla poslankyně vládního hnutí ANO Radka Maxová. Resorty zdravotnictví a sociálních věcí v tomto volebním období řídí ČSSD.

Odbory usilují dlouhodobě o to, aby se ohodnocení sester ve zdravotnictví a v sociálních službách srovnalo. Podmínky vyplácení dvoutisícového příspěvku odboráři kritizovali. Podle odborového svazu zdravotnictví a sociální péče nadělala nastavená pravidla "zlou krev" i v samotných nemocnicích. Na 2000 korun totiž dosáhnou jen sestry, které pracují samostatně na směny u lůžek či na porodních a operačních sálech. Zdravotnice a zdravotníci, kteří pracují na směny a pod dohledem, nemají na příspěvek nárok. Týká se to i ošetřovatelek a sanitářů.