Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neznámá česká firma má stavět v Kyrgyzstánu, přimluvil se za ni kancléř Mynář

Vratislav Mynář
Vratislav Mynář
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Za zájmy české společnosti Liglass Trading CZ v Kyrgyzstánu se přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta Sapara Isakova. Mynář intervenci přiznal, odmítl ale, že by měl z věci jakýkoli prospěch.

Liglass Trading sídlící nedaleko Železného Brodu dohodu o výstavbě a provozu dvou hydroelektráren v Kyrgyzstánu podepsal počátkem týdne za přítomnosti prezidenta Atambajeva. Podle serveru HydroWorld.com se týká elektráren Akbulun a Naryn 1 a zahrnuje i výstavbu deseti menších jednotek pro výrobu elektřiny z vodních zdrojů. Česká firma má vynaložit zhruba 37 milionů dolarů (téměř 850 milionů Kč) na koupi podílu ruské firmy RusGidro ve společnosti ZAO Verchně-narynskije GES, která má projekt na starosti. Náklady na výstavbu elektráren se původně odhadovaly na 400 až 700 milionů dolarů (zhruba devět až 16 miliard Kč).

Liglass podle Aktuálně.cz ale nic podobného dosud nedělal, podle posledních dostupných údajů vykázal v roce 2014 tržby 345.000 korun a ztrátu milion korun. Petr Jurčík z kazašské kanceláře CzechTrade o firmě slyšel poprvé až před třemi týdny. "Přes nás ten obchod nešel," řekl Hospodářským novinám. "My jsme v tomto aktivní nebyli, pokud mám správné informace," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). O firmě poprvé slyšel až nyní.

Hradní poradce pro energetiku Martin Nejedlý potvrdil, že česká strana projekt prezentovala při návštěvě světové výstavy Expo v Kazachstánu.

"Doufáme, že budete silným a dlouhodobým partnerem," uvádí se podle Neovlivní.cz mimo jiné v Mynářově dopise Isakovovi.

"Se zástupci společnosti jsem nikdy ani nemluvil. Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet," tvrdí Mynář.

Mynářův doporučující dopis viděl i český honorární konzul v Biškeku, podnikatel Marat Džanbajev. O Liglassu se dozvěděl na začátku letoška, když se na něj začali obracet lidé z kyrgyzské vlády s prosbou o více informací o firmě.

Jediným majitelem firmy je podle obchodního rejstříku Michael Smelík a jako výkonný ředitel vystupuje Jiří Vojtěchovský, kteří počátkem roku založili Česko-kyrgyzskou obchodní komoru. Ani jeden z nich o aktivitách firmy nechtěl mluvit.

Témata:  Vratislav Mynář Kyrgyzstán Martin Nejedlý

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy