Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost zdravotnictví do roku 2017: Co ministr plánuje pro zastavení odchodu lékařů?

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Zvýšení platů v nemocnicích o deset procent příští rok a během tří let celkem o 30 procent obsahuje Strategie zdravotnictví do roku 2017, o které dnes jednal ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem. Strategie se věnuje také reformě vzdělávání lékařů a sester a snížení administrativy v nemocnicích. Cílem je zastavit odchody lékařů a sester z nemocnic a získat zpět ty, kteří už odešli, řekl ministr novinářům.

Vláda má ve středu projednat výdajové rámce státního rozpočtu a konvergenční program. Jednat tedy bude i o zdrojích pro zdravotní pojišťovny, které nemocnicím mají peníze na platy poslat. Bez navýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané nemůže být naplněn příslib vládní koalice o navyšování platů zdravotníků o deset procent od 1. ledna 2017, připomněl Němeček. "Naše představa je taková, že by tento krok měl být třikrát po sobě, aby to bylo výrazným signálem pro zdravotnickou veřejnost," řekl.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však mluví jen o dvou miliardách, které by přidal ze státní pokladny na odvody. Tvrdí, že výběr pojistného za zaměstnance a podnikatele stoupne s růstem platů a poklesem nezaměstnanosti o devět miliard, celkem tak podle něj bude mít resort navíc 11 miliard. Čerpat by měl také z rezerv, uvádí Babiš s odkazem na "černé díry" v hospodaření resortu.

Němeček navrhuje vládě zvýšení odvodů státu v příštím roce celkem o 9,88 miliardy. Na růst platů v nemocnicích jsou potřeba čtyři miliardy, zbytek je na platy pro ty, kteří se do nemocnic vrátí, a na rozvoj péče.

Engel zkritizoval, že Babiš hledí jen na stabilitu státního rozpočtu a nezohledňuje kritickou situaci zdravotnictví. Ministr financí zpochybňuje návrh na výraznější růst odvodů, na zdravotní daň z tabáku a alkoholu i na vyšší zdanění podnikatelů. "Bavíme se o lidských zdrojích. Přístroje můžeme koupit hned, budovu postavit za rok, ale jestliže se takto hazarduje s týmy, které jsou pak často nenávratně rozhozeny. Je potřeba vyslat signál zdravotníkům o 30 procentech nárůstu do tří let," shrnul.

Lékařské odbory chystají na září či říjen akci, kterou chtějí upozornit na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí. O akci dnes Engel s Němečkem nejednal. "Jestliže zdravotníci nedostanou naději, jejich ochota upozornit na krizovou situaci stoupne," uvedl Engel na dotaz, kolik nemocničních lékařů se do akce zapojí.

Témata:  zdravotnictví Svatopluk Němeček nemocnice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy