Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci jsou největším zklamáním vlády, tvrdí ODS. ČSSD se postavila za Jurečku

Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po první bilanční schůzce s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) pochválil lidoveckého kolegu za s dopady sucha. Resort sestavil soubor 12 dotačních opatření na omezení následků nedostatku vody v přírodě. Opozice naopak nešetří kritikou.

Patří mezi ně podpora výsadby melioračních a zpevňujících dřevin, rozvoje závlah a kanalizací nebo odstraňování nánosů z nádrží. Na závlahy dalo ministerstvo loni 133 milionů korun, na výstavbu malých nádrží například 127 milionů korun. Na výstavbu nebo odbahnění rybníků by pak měla jít do roku 2021 více než miliarda korun.

Ministerstvo zvládlo připravit a zákonodárci mu schválili 12 novel zákonů. Dále za Jurečkova působení stát přijal 56 nařízení a 65 vyhlášek z ministerské dílny. Podle Sobotky se nepovede buď kvůli blokování opozice, nebo kvůli přetíženosti Sněmovny přijmout zákon, kterým by se vytvořil dřevařsko-lesnický fond, a zákon, který by zaručil nezcizitelnost českých lesů.

Marketingový lesnický a dřevařský fond měl začít fungovat od roku 2018. Fond měl pomoci ke snížení vývozu surového dříví z Česka. Povinné odvody by podle novely měli platit majitelé lesů a zpracovatelé dřeva. Fond by měl ročně hospodařit se zhruba 31 miliony korun, polovinu z nich měl dát do rozpočtu stát.

Jurečka se pak sám pochválil za vytvoření legislativy, která definuje, za jakých podmínek mohou výrobci označovat své potraviny za české.

"Lidovci jsou největším zklamáním stávající vlády. Nic neprosadili, ničemu nezabránili. Marian Jurečka místo pomoci malým zemědělcům prosazoval zákony, které pomáhají velkým firmám, zejména těm, které vlastnil jeho vládní kolega Andrej Babiš," uvedl poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

Podle něj se nepodařilo zvýšit potravinovou soběstačnost Česka, vadí mu také Jurečkovy návrhy na dotace venkovským obchodům. Poté, co začaly kvůli zavedení elektronické evidence tržeb mizet, jde podle něj o nápady "jako z říše snů".

Témata:  Bohuslav Sobotka Marian Jurečka Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy