Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát posvětil používání čipových občanských průkazů

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát dnes schválil návrh nového zákona o elektronické identifikaci. Občanské průkazy s čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez nutnosti návštěvy úřadu.

Na fungování systému bude dohlížet ministerstvo vnitra, které bude udělovat akreditace poskytovatelům těchto služeb. Předlohu včetně samostatné novely souvisejících zákonů ještě musí podepsat prezident.

Průkazy s elektronickým čipem by podle představ ministerstva vnitra měly být povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis. Identifikace člověka bude nezbytná i pro ryze informační služby, například pro žádost o výpis z informačních systémů veřejné správy. Předlohu o postupném plošném zavedení občanských průkazů s elektronickým kontaktním čipem už byla přijata.

Díky elektronické identifikaci bude možné doklady použít napříč státy EU, což umožní evropská směrnice, kterou musejí do svých zákonů zakomponovat všechny členské státy.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dostane právo vstupovat do základních registrů, vznikne také národní koordinační centrum pro elektronické zdravotnictví a veřejný katalog služeb veřejné správy.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky občanský průkaz Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy