Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákony od lidí? Piráti chtějí víc přímé demokracie

Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Foto: Pirátská strana

Brno - Česká pirátská strana chce po volbách prosadit přímou volbu primátorů, starostů a hejtmanů. Piráti také chtějí dát lidem možnost zákonodárné iniciativy. Zde se inspirovali ve Velké Británie

O zavedení přímé volby starostů psal ve své knižně vydané vizi i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Přímá volba starostů je jedním z prvků přímé demokracie, kterou Piráti prosazují. "Od přímé volby si slibujeme osobní odpovědnost osoby primátora nebo starosty, vyšší stabilitu systému a posílení kontrolní role zastupitelstva. Na základě jednokolové volby bude s primátorem volen i náměstek a oba budou odvolatelní občany v referendu," řekl dnes v Brně předseda strany Ivan Bartoš. Systém se podle něj osvědčil v řadě měst například na Slovensku nebo v Polsku.

Piráti si po vzoru Velké Británie představují vytvoření webové stránky, kam by lidé dávali zákonodárné iniciativy občanů ve formě petic. "V případě zisku 2000 podpisů, u kterých se lidé musejí zaregistrovat, na podnět musí Sněmovna reagovat. U zisku 20.000 podpisů to musí Sněmovna zařadit na program," řekl jihomoravský lídr strany Radek Holomčík.

Bartoš věří, že se strana letos v podzimních volbách do Sněmovny dostane, podle něj z průzkumů vyplývá, že získá přes pět procent.

Témata:  Ivan Bartoš Česká pirátská strana města

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy