Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pes přežil uvázlý v noře 16 dní. Pomohl si sám, hasiči byli překvapení

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Semily - Celých 16 dní musel vytrpět pes v noře v oblasti Českého ráje. Ten tam uvízl společně s liškou. Kromě zlomeného zubu a velké únavy se psovi nic nestalo. ČTK to dnes řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové byl pes v úterý slyšet, a hasiči se dnes proto k noře opět vydali. "Veterinář říkal, že pokud má pes k dispozici vodu, tak i po těch 16 dnech má šanci na přežití," uvedla Štrauchová.

Jak se dostal lovecký border teriér ven, hasiči nevědí. "Když na místě byla schůzka, co bychom mohli ještě udělat, tak došlo k tomu, že se najednou pes objevil a stál za hasiči," řekla mluvčí. Hasiči mu dali napít a odvezli do Turnova na vyšetření na veterinu. "Neměl žádné tržné ani jiné rány, které by ho ohrožovaly na životě," dodala mluvčí. Na veterině se podle ní pes také setkal se svoji majitelkou.

Pes uvízl v noře ve skalní spáře ve Skalanech 3. července, kdy se dovnitř vydal za liškou. Při tom nastal zával. Podle serveru iDnes nora měří asi šest metrů a mezi kamením na ni navazuje asi pětimetrová štola. Majitelka ani hasiči poté nedokázali psa z nory dostat.

"Nešlo ani spustit dolů rovné tyče, abychom zjistili, jak to tam vypadá," řekl serveru velitel zásahu Pavel Viták z Hasičského záchranného sboru v Semilech. Ve spáře byl totiž ostrý, zhruba pětačtyřicetistupňový zlom. Hasičům se nakonec podařilo zával uvolnit, aby zvířata měla možnost se sama vyhrabat ven. Více než týden se ale nic nedělo, nepomohlo ani položení mrtvé slepice a látky otřené o hárající fenu před noru. Kopat hasiči nemohli. Podle Štrauchové hrozilo, že by to způsobilo další zával.

Témata:  zvířata psi EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy