Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saudská Arábie je totalitní stát, hřímali senátoři. Potopili tak mezinárodní smlouvy mezi ní a Českem

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha/Rijád - Smlouvu o leteckých dopravních službách mezi Českem a Saúdskou Arábií dnes zatrhli poslanci. Senátoři upozorňovali na stav lidských práv v Saúdské Arábii i postoj této země k Evropě. Smlouva měla podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) přispět k současnému rozvoji pravidelné letecké dopravy mezi oběma státy.

"Saúdská Arábie je totalitní stát, který nemá ani základní zárodky demokracie. Je z mého pohledu nepřátelský vůči Evropě," prohlásil senátor za Zelené Václav Láska. Tomáš Jirsa (ODS) poukazoval na zákaz dovozu křesťanské literatury a na popravy lidí. "V Saúdské Arábii se ještě i kamenuje jako trest smrti a popravuje se veřejně na náměstích," řekl.

Jiní senátoři, byť i oni označovali Saúdskou Arábii za problematickou zemi, se ptali na ekonomické rozměry smlouvy. "Nemyslím, že bude nějak zásadně vnímáno, jestli ji schválíme, nebo neschválíme, ona věci zjednoduší, ale neznemožní," uvedl Ťok. Politické stanovisko je podle něho věcí horní komory.

Dohoda by smluvně dala leteckým společnostem obou zemí právo přeletu a přistání na území druhé strany nebo právo nakládat a vykládat na stanovených místech cestující. Text pojednává také o bezpečnosti a o ochraně civilního letectví před protiprávními činy. Smlouva by leteckým dopravcům umožnila zřizovat kanceláře a nabízet a prodávat leteckou dopravu na území druhého státu.

Pravidelný sezonní letecký provoz mezi Českem a Saúdskou Arábií začal loni, když České aerolinie zahájily provoz linky mezi Prahou a Rijádem. Největší saúdský letecký dopravce Saudi Arabian Airlines je stejně jako ČSA součástí aliance Sky Team.

Pro souhlas k ratifikaci hlasovalo 25 ze 69 přítomných senátorů. Proti jich bylo 15 a 29 členů horní komory se hlasování zdrželo. Smlouvu dříve podpořili poslanci i zahraniční výbor. Problematicky se k uzavírání smluv staví také někteří američtí kritikové administrativy Donalda Trumpa. Vadí jim, že Trump se Saúdy podepsal zbrojní kontrakt. Saúdská Arábie je mnohými považována za jeden ze států, který podporuje radikální proudy islámu. 

Témata:  Saúdská Arábie Senát Parlamentu České republiky letectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy