Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi United Bakeries a Agrofertu putuje k Nejvyššímu soudu

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pekárenská skupina United Bakeries si podala dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli vracení stomilionové zálohy za nedokončenou akvizici ze strany Agrofertu, který donedávna vlastnil bývalý vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Dnes o tom informovala Česká televize s odvoláním na Městský soud v Praze. Mediální zástupce firmy Jaroslav Pomp odmítl případ komentovat. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky má společnost informaci o dovolání zatím pouze z médií.

Skupina prodávající pečivo pod značkami Delta, Cerea či Fr. Odkolek měla podle dřívějšího rozhodnutí pražského vrchního soudu vrátit koncernu Agrofert zálohu. Navíc měla doplatit 36 milionů korun na úrocích, dalších deset milionů korun pak měla zaplatit za náklady soudního řízení.

"Nebudeme se k tomu vyjadřovat," řekl ČTK Pomp. United Bakeries odmítala zálohu vrátit proto, že podle ní Babiš fúzi zmařil a způsobil tím stamilionové škody. Zálohu si započítala na jejich úhradu, podle pražského vrchního soudu tak ale učinila neoprávněně, informoval v dubnu server Aktuálně.cz.

Z pohledu Agrofertu se celá záležitost nikam neposunula. "Nic nám nezaplatili. O dovolání máme informace pouze z médií," řekl dnes ČTK mluvčí Agrofertu Hanzelka.

"Povinnost vrátit zálohu je ve smlouvě definována celkem jednoznačně," citoval server soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Kovaříka, který tak potvrdil verdikt Městského soudu v Praze z loňského května. Podle Kovaříka nelze doložit, že by Agrofert smlouvu porušil, a měl by proto platit smluvní pokutu.

Agrofert v roce 2010 usiloval o spojení dvojky pekárenského trhu United Bakeries se svým Penamem. Agrofert tehdy zaplatil zálohu 100 milionů korun, jenže v roce 2013 spojení definitivně padlo. United Bakeries z toho vinila Agrofert, ten naopak tvrdil, že jednání ukončila společnost United Bakeries.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.

Témata:  United Bakeries Agrofert Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy