Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslankyně za TOP 09 a KDU-ČSL odmítly odjet do Číny, pojede jen pět poslanců

Peking, Čína
Peking, Čína
Foto: Pixabay

Praha - Na týdenní návštěvu čínské provincie S'-čchuan odcestuje pět českých poslanců, na programu mají jednání s oficiálními představiteli regionu. Původně mělo odcestoval sedm zákonodárců.

Gabriela Pecková (TOP 09) a Pavla Golasowská (KDU-ČSL) svoji účast v delegaci zrušily. Na cestu odcestují vedoucí delegace Václav Klučka (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Soňa Marková (KSČM), Radim Holeček (za ODS) a Marek Černoch (Úsvit). Náklady na jejich stravné a pojištění představují celkem 95.040 korun.

Ke zrušení cesty vyzval minulý týden předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kvůli úmrtí čínského nositele Nobelovy ceny za mír Lioua Siao-poa. Kalousek minulý pátek řekl, že zrušení cesty má být symbolický protest proti tomu, jak "zločinný komunistický režim zabil jednoho významného intelektuála a spisovatele".

"Respektuji názor pana Kalouska, ale je to pracovní cesta," řekl ČTK poslanec Černoch. Poslanec Holeček v textové zprávě uvedl, že není příznivcem laciných předvolebních gest. "Platí u mne totéž, co u cesty do Sýrie. I v tomto případě platí kafkovské: 'Zlo o dobru ví, nikoli dobro o zlu'. A to je špatně. Poznávejme zlo, je to jako očkování," uvedl Holeček.

"V dalekém čínském vězení zemřel disident Liou Siao-po. Úctu mu vyjádříme doma. Poslanci KDU-ČSL Čínu, kde umírají političtí vězni, nenavštíví," uvedla Golasowská na svém facebookovém profilu KDU-ČSL.

Čínský politický vězeň Liou Siao-po, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let. Trpěl rakovinou jater, čínské úřady aůe neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí, jak si přál.

Témata:  Čína Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Marek Černoch

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy