Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Brněnsku evakuovali kvůli bombě z války 30 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Dělníci na stavbě v Nebovidech na Brněnsku narazili ve čtvrtek odpoledne na munici z druhé světové války. Na 30 lidí muselo být evakuováno.

Nález předmětu připomínajícího munici nahlásil na tísňové lince stavbyvedoucí pracující v Nebovidech před 14:00, předmět našel v radlici bagru.

Přivolaní pyrotechnici zjistili, že jde o padesátikilogramovou leteckou pumu. "Nebezpečnost situace rapidně zvyšoval fakt, že byla bagrem částečně poškozena zápalka," uvedl na policejním webu mluvčí Pavel Šváb.

Na místo se postupně sjelo 12 policistů, kteří společně se starostou zajistili evakuaci 30 lidí z 24 přilehlých domů a uzavřeli okolí i pro dopravu. V místě byli připraveni i hasiči s termokamerou. Po úplném zabezpečení místa krátce před 16:00 si pyrotechnici pumu převzali a po rozpletení plotu s ní odjeli na bezpečnější místo do polí.

"Tam z ní odstranili poškozenou zápalku, kterou následně řízeným odpalem znehodnotili. Tělo pumy pak z místa odvezli k dalšímu opatření," uvedl mluvčí.

Témata:  nálezy bomb z II. světové války Jihomoravský kraj hasiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy