Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovy návštěvy krajů jako kampaň? Úřad varuje před cestami prezidenta

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kampaň před druhou přímou volbou českého prezidenta brzy vypukne. Prezident Miloš Zeman byl měl zvážit své cesty do krajů nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun. Tvrdí to člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý.

"Prezidenti u nás do krajů jezdí a dá se říci, že je to součást pojetí prezidentského úřadu u nás. Tuto tradici ale nyní konfrontuje přímá volba a kontrola nákladů kampaně, což dřív nebylo. Když prezident do krajů v době kampaně jezdit nebude, ušetří tím komplikace úřadu i sobě jako kandidátovi," řekl Outlý.

Podle Outlého by měl Zeman náklady na setkání s občany zahrnout do limitu daného zákonem. "Jestliže během návštěvy v kraji uspořádá nějaké město nebo kraj setkání s občany tak, jak to vidíme, to znamená bude tam nějaké pódium, ozvučení, podle mého je to pro kandidáta nějaké plnění, které mu umožňuje představovat se potenciálním voličům, za které musejí ostatní kandidáti platit. Měl by to započítávat do limitu kampaně jako bezúplatné plnění," uvedl.

Nový úřad se nyní soustředí na kampaň před sněmovními volbami, bude ale dohlížet z hlediska peněz i na prezidentskou volbu. V případě, že nastaví volnější kritéria a nebude se cestami do krajů zabývat, nebude už podle Outlého v budoucnu snadné věc regulovat, protože bude existovat precedent.

"Vhodnější by bylo zaujmout postoj, prezidenti ať jezdí po regionech, ale ta hodnota má být započtena do kampaně. Pokud s tím bude mít kandidát problém, může to rozporovat u soudu. Pak by to soud nějak vyložil, jak moc mají být šrouby utaženy. Důležité je, že by řešil jenom ošetření limitů kampaně," uvedl Outlý.

Současně upozornil na druhý scénář, a to, že se některý z neúspěšných kandidátů bude domáhat neplatnosti voleb kvůli nedodržení rovných podmínek. I když nevidí jako reálné, že by tak soud rozhodl, myslí si, že správnější by byl restriktivnější přístup jeho úřadu.

Na vystupování prezidenta v televizi v době kampaně zřejmě úřad dohlížet nebude. Stejně jako v případě sněmovních voleb u bývalého herce, místopředsedy hnutí ANO a ministra obrany Martina Stropnického, který se objevuje v televizních seriálech, nechá posouzení na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Témata:  prezidentská kampaň Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy