Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si došlápli na politiky. ANO a Zeman dostali trojku, zbytek dopadl hůř

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V červnovém šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) známkovali občané České republiky činnost politických stran a institucí. Použita byla školní klasifikace, kde nejlepší známkou je jednička, nejhorší pětka. Relativně nejlépe dopadlo hnutí ANO a prezident s průměrným hodnocením lehce nad známkou 3.

Žádný zkoumaný subjekt z průzkumu nevyšel lépe než s průměrnou trojkou.  Nejlépe dopadlo hnutí ANO s průměrným hodnocením 3,01 a prezident (3,08), nejhůř naopak skončila TOP 09 (3,85) a předseda vlády (3,86).

Zhruba na půl cesty mezi trojkou a čtyřkou se pohybují KDU-ČSL (3,44), předseda Senátu (3,47) a předseda Poslanecké sněmovny (3,50). U hnutí Svoboda a přímá demokracie (3,50) bylo nejčastější odpovědí "nevím", na hodnocení 3,53 dosáhla KSČM, i když nejčastěji volenou známkou u ní byla pětka.

Blíže čtyřce se s přibližně vyrovnanými podíly známek tři a čtyři pohybují vláda (3,57), ČSSD (3,58), Senát (3,60) a Poslanecká sněmovna (3,65). V případě ODS (3,67) byla nejčastěji udělovanou známkou čtyřka. Úsvit (3,76) obdržel od dotázaných občanů vyrovnaný podíl čtyřek a pětek, u TOP 09 (3,85) a předsedy vlády (3,86) již převládaly nedostatečné.

Od posledního srovnatelného průzkumu v červnu 2016 se zlepšilo pouze hodnocení ODS o 0,14. Podobné známky jako v předchozím roce mají ANO, KDU-ČSL, KSČM a TOP 09. Další instituce a jejich představitelé si pohoršili.

Lidé označující svoji životní jako dobrou příznivěji hodnotili ODS a TOP 09, kritičtěji naopak vnímali KSČM. U respondentů vnímajících životní úroveň své domácnosti jako špatnou se naopak častěji objevovalo příznivé hodnocení v případě KSČM a kritičtěji se vyjadřovali ke KDU-ČSL, ODS, TOP 09, k oběma komorám parlamentu i jejím předsedům a rovněž k předsedovi vlády, uvedl soc.cas.cz.

S rostoucím věkem se zlepšuje hodnocení ANO, KDU- ČSL, KSČM a prezidenta, naopak určité zhoršování lze zaznamenat u hodnocení ODS či TOP 09. Se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání se zhoršuje hodnocení KSČM či prezidenta, naopak zlepšení se objevuje v případě hodnocení ODS, TOP 09, Poslanecké sněmovny a Senátu i jejich předsedů.

Témata:  průzkumy Hnutí ANO Miloš Zeman politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy