reklama

Jde o ekologické řešení na místech, která jsou pro techniku špatně dostupná. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zvířata budou na pastvě zhruba do konce října.

"Ročně vychází pastva ovcí a koz na 950 tisíc Kč, v případě skotu na 450 tisíc Kč," uvedl Hofman s tím, že si magistrát zvířata na sezonu půjčuje. "Od veřejnosti či městských částí dostáváme veskrze pozitivní reakce. Pastva může znamenat omezení v podstatě pouze pro majitele psů, které žádáme, aby je měli v okolí pastvin na vodítku," dodal.

Na zvláště chráněných územích Prahy se pasou ovce a kozy od roku 2000. Od roku 2012 jsou na pražských loukách také stáda skotu.

Na pražských loukách se letos pohybují tři stáda ovcí a koz. Většinu tvoří ovce, kozy jsou zastoupeny přibližně pětinou. Stáda čítají 40 až 80 kusů a jejich počet je upravován podle konkrétního místa. Ve dvou stádech skotu je dohromady 23 jalovic. Ovce a kozy budou od konce srpna až do poloviny října v Třešňovce v Hrdlořezech. Přes léto je jedno stádo jalovic na loukách Šeberova a Milíčova, druhé bude do října na suchém poldru Čihadla.