Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám jako vyučovací předmět na českých školách? Nadace má plán

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha - Zvýšit povědomí o islámu a odstranit předsudky, které ohledně tohoto náboženství panují. To má za cíl pražská Islámská nadace, která se rozhodla šířit informace o islámu mezi mladé lidi na školách.

Školy by měly podávat přehled o hlavních světových náboženstvích, případně se jimi zabývat v rámci kroužků nebo volitelných předmětů. Podle Islámské nadace k tomu ale často nemají odpovídající zdroje informací. Na různých místech po celé České republice už uskutečnila stovky přednášek, které mají posílit vědomí příslušnosti k multikulturní společnosti a rozšířit informovanost o islámu a jeho kultuře.

To všechno se píše v letáku, který je určen základním, středním i vysokým školám. "Islámská nadace v Praze zajišťuje v prvé řadě přednášky na téma Obecné informace o islámu a o životě muslimů," nabízí nadace.

Tím ale výčet možných přednášek nekončí. Témata se mohou dotknout také historického vývoje náboženství, postavení boha v islámu, lidských práv či postavení žen. Přednáškám je věnovaná vždy jedna vyučovací hodina.

Součástí nabídky je také exkurze do pražského Islámského centra, během které by žáci mimo jiné navštívili mešitu. Nadace pořádá i kurzy arabštiny pro veřejnost.

"Největší zájem je o exkurze, jejíž součástí je také diskuze s muslimy. Do škol až tak často nechodíme," řekl Vladimír Sáňka z Islámské nadace. Podle něj se nejedná o žádnou novinku: "Tato nabídka visí na našich webových stránkách už možná deset let." Exkurze pořádají zhruba jednou týdně.

Nabídka přednášek se výrazně nemění, co se ale mění, jsou témata, o kterých se mluví během diskuze. "Žáky obvykle zajímají témata, o kterých se ve společnosti zrovna mluví," popsal Sáňka s tím, že žáci odcházejí z přednášek s dobrým dojmem.

S nenávistnými projevy ze strany studentů se při přednáškách prý nesetkávají. "Ty chodí z jiných stran," svěřil se Sáňka, konkrétně se jedná o výhrůžné emaily, hoaxy na internetu a došlo také i k poničení modliteben v Brně či Praze.

Témata:  školství Islám muslimové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy