reklama

Sbírka, kterou pořádá Liga proti rakovině Praha, má každý rok jiné téma. Tím letošním je "rakovina prsu u žen a u mužů". Tradiční žlutá kytička, kterou budou ve středu 11. května nabízet v ulicích českých měst stovky dobrovolníků, je tak doplněna o růžovou stužku. Minimální prodejní cena je, stejně jako v předešlých letech, 20 korun.

Rakovina prsu představuje v ČR 26 procent všech nádorových onemocnění a je příčinou 14 procent úmrtí. Ročně se zjistí u 7000 žen, muži tvoří jedno procento pacientů. Riziko rozvoje nemoci zvyšují zděděné vlohy, kdy se rakovina vyskytla v rodině, pravděpodobnost stoupá také s vyšším věkem. Rakovina prsu častěji postihuje ženy bezdětné, či ty, které otěhotněly až po třicítce. Řadu rizik lze snížit zdravým stylem života - k prokázaným rizikům náleží obezita, málo pohybu, kouření, chybné stravovací návyky a stres.

Včas zachycený malý nádor je dobře léčitelný, připomínají lékaři. Odborníci rovněž radí nepřejídat se, omezit příjem tuků, cukrů, soli, uzenin, tmavého masa, zejména grilovaného. Doporučují obohatit jídelníček zeleninou, ovocem, vlákninami. Důležitý je návyk na stálý pitný režim, dva litry neslazených tekutin jsou denní dávkou pro ženu běžné hmotnosti. Kouření není doporučeno, alkohol se má pít střídmě, hýbat by se měl člověk minimálně třikrát týdně po 30 minutách, i kdyby to byla jen rychlá chůze. Zásada platí pro ženy i muže, a pro prevenci rakoviny obecně.

Psali jsme:Dermatolog: Návštěva solária škodí víc než dovolená u moře
Způsobují mobily rakovinu? Nová studie odhalila zajímavou skutečnost
Co je nového ve světě léčby rakoviny? Nové objevy přináší naději
 
Cílem sbírky je získat prostředky na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu onkologické výuky, výzkumu a vybavení onkologických center. Květiny začali dobrovolníci nabízet v českých městech v roce 1997.

První rok sbírka vynesla 350 tisíc korun. Pak výnosy raketově rostly. V roce 2002 se vybralo rekordních 18 milionů. Pak ale začaly výtěžky sbírky zase klesat, v posledních letech pod 10 milionů korun. Pořádající nadace se tak snaží vyjít lidem vstříc a nabídnout jim další možnosti, jak na boj s rakovinou přispět.

Loňské téma sbírky byly nádory reprodukčních orgánů. Prodej květů měsíčku lékařského vynesl 10 a půl milionu korun. Dalších sedm a půl ale vynesly další dary a dárcovské SMS, které je možné Lize proti rakovině posílat celoročně.

Letos Liga proti rakovině přišla dokonce s vlastní mobilní aplikací pro telefony s operačními systémy Android a iOS. Jejím prostřednictvím můžete sledovat, kolik už Liga proti rakovině vybrala prostřednictvím dárcovských zpráv, či se dozvědět více o českém dni proti rakovině nebo o Lize proti rakovině Praha. A samozřejmě můžete skrze aplikaci také přispět.

V den sbírky budou mít prodejci možnost prostřednictvím aplikace sdílet svojí polohu. Pokud tedy hledáte někoho, od koho si můžete kytičku koupit, v aplikaci zjistíte, kde se zrovna pohybuje.