reklama

Ministr financí Ivan Pilný rozebíral s prezidentem kromě rozpočtu na příští rok i dlouhodobé problémy spojené s ekonomikou. "To znamená v tomto okamžiku například 100.000 míst na pracovním trhu, které se nedaří obsadit. Mluvili jsme také o tom, že velmi brzy skončí evropské dotace a že zatím to nevypadá, že bychom se na to nějak zvlášť připravovali," konstatoval Pilný a doplnil, že ve spoustou věcí má s prezidentem podobný názor.

"Snažil jsme se tam vysvětlit, jak rozpočet vzniká za pochodu, které procesy to provázejí. Skutečně je tam tak málo prostoru proto, aby se dalo investovat," řekl ČTK o jednání Pilný.Kromě něj byl schůzky účasten také šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

"Byla to ta klasická schůzka v Lánech, která projednávala rozpočet. Já jsem byl přizván panem ministrem Pilným, protože jsem ten rozpočet předkládal," řekl ČTK Babiš. Zeman podle něj měl k přípravě rozpočtu vícero připomínek a jako vždy byl kritický. "Ale myslím si, že jsme mu zodpověděli všechny dotazy, které potřeboval," uvedl.

A co radil prezident Zeman ministrovi? "Více peněz na investice než na spotřebu, zaměřit se na dotace na obnovitelné zdroje energie a na 11 miliard určených pro neziskovky," popsal na twitteru postoj Zemana mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zopakoval tak dlouhodobý postoj prezidenta k činnosti vlády v oblasti hospodářství.

Pilný bude v pondělí jednat s ministrem školství Stanislavem Štechem (za ČSSD) o financování jeho kapitoly, s podporou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) resort žádá posílení financování vysokého školství. Prezidentem Zeman se s dalším z ministrů sejde zřejmě až v září, mělo by jít o ministra školství Stanislava Štecha.