Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Informační povinnost za rok 2015 dosud nesplnilo 64 procent firem, riziko postihu je ale minimální

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Informační povinnost za rok 2015 dosud nesplnilo 64 procent firem. Základní termín pro vložení finančních výkazů do sbírky listin za rok 2015 vypršel koncem července 2016 a nejzazší uplynul na konci roku 2016. Za rok 2016 informační povinnost splnila každá desátá firma.

Za rok 2015 informační povinnost nesplnila polovina akciových společností a přes 65 procent společností s ručením omezeným. "Podíl společností, které plní informační povinnost, v posledních letech mírně stoupá, nicméně současný stav je stále tristní, uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Firmy zákon o účetnictví ignorují podle ní také proto, že riziko postihu ze strany státu je minimální. Nedodržování a nevymáhání zákonných povinností vede na jedné straně k netransparentnímu podnikatelskému prostředí a na druhé straně znesnadňuje prověřování obchodních partnerů.

Nejhorší přístup k dodržování platných právních norem mají firmy, které podle Českého statistického úřadu nevykazují tržby. V této kategorii informační povinnost za rok 2015 nesplnilo 83 procent firem. Nejlepší přístup ke zveřejňování finančních výkazů mají naopak společnosti s ročními tržbami přesahujícími miliardu korun.

Z dlouhodobých statistik Bisnode vyplývá, že nejhůř k informační povinnosti přistupují firmy, které mají sídlo v hlavním městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. 

Témata:  ekonomika firmy podnikatelé

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy