Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslivci na Moravě odlovili skoro 450 divočáků, prasečí mor u nich prokázán nebyl

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Za týden odlovili myslivci v území intenzivního lovu na Moravě 449 divokých prasat, nejvíce v okresech Uherské Hradiště a Hodonín. U žádného z nich test neprokázal africký mor.

Nemoc veterináři aktuálně potvrdili u 61 divočáků v zamořené oblasti na Zlínsku. ČTK to dnes sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. V posledních letech se v oblasti odlovilo v průměru 13.552 divočáků ročně.

"Všechna v této oblasti odlovená zvířata se dle nařízení SVS vyšetřují na africký mor prasat. Ve 447 případech skončilo vyšetření negativním výsledkem, u dvou případů se jednalo o nevyšetřitelný vzorek, u žádného vyšetřeného vzorku nebyla zjištěna přítomnost moru," uvedl Majer.

Počet uhynulých prasat v zamořeném území a okolí vzrostl na 96, pozitivně testované případy jsou zatím stále v katastrech, kde se už mor vyskytl.

Myslivci začali o víkendu na Zlínsku budovat ochrannou linii složenou z 12.000 kelímků naplněných páchnoucí pěnou, která má zabránit šíření afrického moru prasat ze zasaženého území do okolí. Speciální ohradníky myslivci pokládali na 40 kilometrů dlouhém úseku na trase Lukov, Fryšták, Zlín, Lípa, Slušovice a Hrobice.

Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Stát kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území Česka a povolil dosud zakázané techniky lovu. 

Témata:  divočáci Zlínský kraj Jihomoravský kraj myslivci mor prasat

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy