Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před sněmovní komisí k únikům ze spisů vypovídal novinář Přibil, vystřídal ho Babiš

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů dnes dopoledne vypovídal novinář Marek Přibil. Před ním byli na slyšení zástupci České advokátní komory. Slyšení se podle nich neslo spíše v informativní rovině. Předseda komory Martin Vychopeň je přesvědčen o tom, že obhájci informace z vyšetřování nevynášejí.

"Pokud jde o obhajobu, tak v případě řádně prováděné obhajoby nemá vůbec smysl mluvit o nějakém úniku z vyšetřovacího spisu. Úniky byly v naprosté většině, ne-li ve všech (případech) proti zájmům trestně stíhaných osob, což je naprosto v rozporu s tím, co má obhájce pro klienta v rámci trestního řízení dělat," řekl Vychopeň.

Komise si od zástupců komory vyžádala statistiky kárných provinění souvisejících s úniky ze spisů nebo porušením povinnosti mlčenlivosti. Vychopeň uvedl, že vede advokátní komoru osmý rok a s neoprávněným vynášením informací proti zájmům klienta se ještě nesetkal.

Přibil dnes strávil na slyšení zhruba 2,5 hodiny. Při odchodu novinářům pouze zopakoval, že s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem žádné takzvané živé policejní spisy neprobírali, a doufá, že to doložil. Dále jen uvedl, že nemá povinnost média informovat. Nyní před komisi předstoupí Babiš.

"Já netuším, proč mě pozvali, takže já se to rád dozvím," řekl novinářům při příchodu Babiš. "Je to jenom pokračování politického boje. Ta komise, myslím si, že je úplně zbytečná," tvrdí. 

Z nahrávky zveřejněné začátkem května na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman vyplývá, že Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle novináře pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Přibil uvádí, že údaje by poškodily ČSSD a ODS, a Babiš se s ním domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. Babiš v reakci uvedl, že se stal obětí cílené provokace. 

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Česká advokátní komora

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy