Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeči důvěřují policii nejvíc za 25 let. Jak jsou na tom soudy?

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - České policii důvěřuje dvoutřetinová většina veřejnosti (65 %), což je od roku 1993 historické maximum. Uvedla to agentura STEM v aktuálním průzkumu. Necelé dvě pětiny občanů (37 %) věří v nezaujatost soudů. Mírně vyšší podíl lidí (41 %) si myslí, že soudy odvádějí dobrou práci. Téměř polovina veřejnosti (46 %) důvěřuje schopnostem orgánů činných v trestním řízení.

"Data z časové řady výzkumů STEM od začátku 90. let ukazují, že po změně režimu v roce 1989 nebylo pro policii lehké přesvědčit občany o své důvěryhodnosti," uvedli pracovníci STEM. Nejnižší důvěra ze všech dosavadních průzkumů připadla právě na 90. léta, když v roce 1997 spadla na 27 procent.

Jednorázově důvěra v policisty skokově narostla v průzkumu ze září 2002 po ničivých povodních v srpnu téhož roku, a to ze 46 procent v květnu 2002 až na zářijových 63 procent. Hned o rok později se ale opět propadla na 38 procent. Od roku 2005 však už důvěra vytrvale stoupala až na nynějších 65 procent.

Jen od předchozího průzkumu z letošního ledna důvěra vzrostla o čtyři procentní body. "Zdá se, že část veřejnosti pozitivně oceňuje současný stav české policie, absenci výraznějších afér, a možná se zde odráží i potřeba posílení pravomocí bezpečnostních služeb v souvislosti s diskusí o řešení uprchlické krize," komentovali výsledky aktuálního průzkumu pracovníci STEM. Důvěryhodnost policie v poslední době výrazně posílila hlavně u lidí starších 60 let a lidí s nižším vzděláním.

Ve schopnosti všech orgánů činných v trestním řízení ale většina Čechů důvěru nemá. Celkem 54 procent lidí schopnostem všech orgánů - policistů, státních zástupců a soudců - nedůvěřuje. Také samostatně v otázce práce soudů nedůvěra převažuje. O nezaujatosti soudů pochybuje 63 procent lidí a 59 procent dotázaných si myslí, že soudy neodvádějí dobrou práci.

Témata:  Policie ČR průzkumy Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy