Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Morava nás hodila přes palubu, zlobí se kvůli rozpadu koalice se STAN šéfka karlovarské KDU-ČSL

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Karlovy Vary - Předsedkyně karlovarské krajské KDU-ČSL Olga Haláková míní, že moravská část strany nezohlednila při ukončení koalice se STAN tradičně slabší pozici lidovců v Čechách.

"Mám pocit, že nás Morava hodila přes palubu," řekla dnes ČTK. V českých krajích mají lidovci méně voličů než na Moravě, od spojení s hnutím STAN se tak očekával přínos pro společnou kandidátku právě zejména v Čechách.

Obě strany nyní budou sestavovat samostatné kandidátky. Původní lídr společné kandidátky Petr Kulhánek (KOA) bude s největší pravděpodobností lídrem kandidátky STAN. "Podle mě jsem měli připravenou velice dobrou kandidátku. Ale v tuto chvíli kvůli rozhodnutí jednak vedení KDU-ČSL a jednak STANu se stalo, že tato kandidátka není možná, není průchozí. Teď odcházím na jednání krajského předsednictva, tam se dočistí kandidátka," řekla Haláková.

"Jsme politická strana, která má svoje struktury, takže máme svou členkou základnu, máme kam sahat, ale vize, která byla před pár dny, měla úplně jinou koncepci," dodala.

Kulhánek rozhodnutí celostátního výboru STAN vítá. "Souhlasili jsme s rovnocenným koaličním partnerstvím, se ztrátou identity nikoliv. Odmítám názor, že tímto rozhodnutím STAN cokoliv drobí nebo boří, bez lavírování KDU bychom se k tomuto rozhodování vůbec nedostali," uvedl. Dodal ale, že na jeho názoru, že koalice s KDU-ČSL by hladce překonala hranici 10 procent, to nic nemění a rozhodnutí KDU-ČSL považuje za zbrklé.

STAN nyní v Karlovarském kraji během krátké doby sestaví vlastní kandidátku, kde doplní k sedmi současným kandidátům ze společné kandidátky dalších sedm z celého regionu. "Už registrujeme podporu významných osobností hnutí STAN, určitě se některé z nich na naší kandidátce objeví," uvedl Kulhánek. Na plánované kampani se podle něj nic nemění, mottem je dál "řídit stát jako obec".

Zatím otázkou zůstává případná podpora senátora a místopředsedy STAN Jana Horníka přímo na kandidátce. "Domluvili jsem se na posledním místě, ale na posledních jednáních v Praze jsem se dozvěděl, že jakmile senátor vstoupí na kandidátku, údajně ztrácí mandát. Zatím to nemám právně ověřené, protože těch senátorů, kteří by v rámci našich kandidátek podpořili STAN v jednotlivých krajích, je více, tak to zjišťujeme," řekl dnes Horník ČTK

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy