Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špatná propagace a načasování, to jsou chyby lidovců a STAN

KDU-ČSL
KDU-ČSL
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle politologa Lubomíra Kopečka spojenectví lidovců a STAN skončilo hlavně kvůli obavě lidovců z toho, že společně se Starosty nedosáhnou na desetiprocentní podporu voličů nutnou pro zisk poslaneckých mandátů. Další politolog Kamil Švec uvádí, že koalice zanedbala svou propagaci.

Oba odborníci se domnívají, že STAN a lidovci měli potenciál dostat se do Sněmovny společně. "Stačilo by, kdyby vložili mnohem více energie do prosazování své nové značky, zviditelnění svých tváří a programu. Byla tam spousta zanedbané práce," uvedl Švec. "Za dva měsíce nestihli nic představit kromě loga a několika klipů. To je dost smutný obrázek té spolupráce," dodal.

Podle Kopečka se chyba stala hlavně v načasování, strany se měly spojit dřív než na začátku letošního roku. Subjekty se pak zalekly výzkumů veřejného mínění, které však nestihly reflektovat jejich spojení. "Výzkumů, které poměřovaly tento subjekt jako koalici, bylo strašně málo. Vlastně se z nich nic nedalo vyvodit," podotkl Kopeček.

Kopeček soudí, že lidovci kvůli odchodu Starostů přijdou o možnost posílit v těch regionech, ve kterých se jim obvykle nedaří. "Lidovci tím vlastně tak trochu rezignují na zisk mandátů v některých českých krajích," soudí odborník. Kopeček upozornil také na to, že lidovci si nemohou být jistí, že se do Sněmovny dostanou. Jejich výsledky se totiž stabilně pohybují okolo pětiprocentní hranice. Zůstat po volbách bez poslanců by podle Kopečka byl pro lidovce větší problém než pro STAN. Sněmovní volby jsou pro ně totiž ty nejdůležitější. Hnutí STAN se tradičně soustředí více na lokální úroveň.

Pro obě strany znamená rozpad koalice problém z hlediska volební strategie. Společně chtěly představovat "třetí sílu". Tři měsíce před volbami musí oba subjekty hledat nový příběh, což je podle Kopečka v tak krátkém čase velmi obtížné. Švec doplnil, že problém může představovat i sestavení nových kandidátních listin.

Podle Švece se problémů dostane zejména STAN, protože jejich voličská základna není stabilní.

O tom, zda rozluka KDU-ČSL a STAN ovlivní výsledky jiných stran nechtěl Kopeček spekulovat. Připustil však, že pokud po volbách bude ve Sněmovně jedna silná strana a několik menších, je to pro nejsilnější partaj výhodné. "Umožňuje to domluvit se s jednou nebo dvěma formacemi a vybírat si," popsal. 

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy