Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři příslušníci StB byli po 30 letech obviněni kvůli výhrůžkám lékaři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Po více než 30 letech obvinila policie trojici bývalých příslušníků Státní bezpečnosti (StB) kvůli výhrůžkám severočeskému lékaři při takzvané akci Asanace.  Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let.

Obvinění jsou šedesátníci, vyšetřováni jsou na svobodě. Hrozí jim až desetileté vězení, informují Hospodářské noviny (HN). Lékaři, který veřejně prezentoval své protirežimní názory, obvinění údajně vyhrožovali zabitím celé rodiny, pokud neodejde ze země. Lékař nakonec i se svou rodinou emigroval v roce 1983 do západního Německa. StB jim pomohla s vyřízením dokladů. Do severních Čech se lékař vrátil po roce 1989, nyní je v důchodu.

„Jsme přesvědčeni, že jsme v archivech získali dostatek důkazů," řekla HN ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Eva Michálková. Akce Asanace je podle ní pro úřad velmi důležitá, protože se k ní zachovalo dost materiálů, které vedla sama StB. Dodala, že poškození jsou stále relativně mladí a mají potřebu o tom mluvit.

V souvislosti s Asanací už v minulých letech padlo několik rozsudků. Za týrání disidentů dostal nepodmíněný trest v délce tři a půl roku bývalý příslušník StB Zbyněk Dudek. Ke stejně vysokému trestu byl odsouzen i jeho kolega Jiří Šimák. V únoru 2002 potrestal soud tříletými podmínkami bývalé šéfy 10. správy StB Vladimíra Stárka a Zdeňka Wiederlechnera a bývalého šéfa krajské správy Sboru národní bezpečnosti Prahy a středních Čech Zdeňka Němce. Kvůli akci Asanace byl stíhán také předlistopadový federální ministr vnitra Jaromír Obzina. V lednu 2003 však zemřel, aniž vyslechl rozsudek.

Cílem akce Asanace bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé republice začali předem vytypované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Mezi postiženými byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, spisovatelka Petruška Šustrová nebo herec Pavel Landovský.

Témata:  StB komunismus Policie ČR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.