Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horník zraněný v sobotu na Karvinsku je mimo ohrožení života

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Stonava (Karvinsko) – Horník (32), který byl v sobotu zraněn při důlním otřesu v oblasti Dolu ČSM sever ve Stonavě na Karvinsku,je mimo ohrožení života. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že do nemocnice k důkladnému vyšetření byl převezen i druhý z horníků, kteří byli při otřesu zraněni. 

Horník, u kterého měli lékaři původně podezření na poraněnou páteř, byl při vědomí a záchranáři ho přepravili do nemocnice vrtulníkem, který přistál přímo v areálu dolu. ČTK to dnes řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Utrpěl těžké pohmožděniny a je v péči zdravotníků jednotky intenzivní péče traumacentra, ale je mimo ohrožení života. 

„Zbývajících šest členů osádky postoupilo základní zdravotní prohlídku přímo na místě. Přesto i oni byli z preventivních důvodů rovněž odvezeni na komplexní vyšetření do karvinské nemocnice. Podle našich informací byl jejich zdravotní stav uspokojivý a všichni odešli domů," řekl Čelechovský.

Otřes nastal v sobotu v 17:51 a byl cítit i na povrchu, provoz porubu, tedy místa, kde se dobývá uhlí, byl po tomto geomechanickém jevu zastaven. „Prvotní ohledávky totiž prokázaly poškození strojního zařízení a částečnou devastaci terénu. Důkladnou rekognoskaci porubu provede v pondělí 31. července odborná komise," uvedl Čelechovský. V komisi budou například zástupci báňského úřadu, OKD, společnosti Green Gas DPB i odborů.

Témata:  horníci OKD

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy