Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smlouva o odkupu vepřína v Letech může být počátkem září, oznámil Herman

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Počátkem září by mohla být uzavřena kupní smlouva mezi státem a majitelem vepřína v Letech na Písecku, který stojí v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy. ČTK to dnes sdělil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Valná hromada vyslovila souhlas s převodem areálu vepřína na stát. "Je to další významný krok k vyřešení letitého problému kolem vepřína v Letech. Vláda bude tento materiál pravděpodobně projednávat na přelomu srpna a září," uvedl Herman.

Vzhledem k vyhrazenému charakteru této věci nemůžeme být v tuto chvíli konkrétnější, uvedl na dotaz, kolik stát za areál zaplatí. Částku neuvedla ani firma. Místopředseda představenstva firmy Jan Čech ČTK řekl, že záleží na tom, jaké podmínky nabídne stát. Sumu AGPI zveřejní v případě, že se s vládou dohodne.

Ve zdůvodnění svého dnešního usnesení společnost uvedla, že o situaci vepřína v místě romského tábora z doby druhé světové války se jedná přes 20 let a vláda deklaruje prioritní zájem o jeho odstranění. "Vše závisí na konkrétní nabídce, ale ta zatím není," uvedlo vedení firmy.

Ministerstvo kultury nechalo letos vypracovat posudek o hodnotě pozemků, nemovitostí a technického vybavení farmy. Jan Čech na valné hromadě řekl, že vedení AGPI ministrům řeklo, jakou má představu o ceně. Vláda má podle Čecha dva posudky, jakou cenu areál má, AGPI si nechalo zpracovat studii, kolik peněz by stálo postavit nový areál vepřína.

Česko za vepřín na romském pietním místě sklízí kritiku domácích i mezinárodních organizací. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament. O odkupu a zbourání diskutovalo už několik vlád, cena nepadla ale nikdy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jeho vláda by chtěla jednání dotáhnout do konce.

V červnu 1998 tehdejší ministr Vladimír Mlynář uvedl, že soudní odhad ceny vepřína činil 50 milionů korun a tržní odhad podle majitelů 140 milionů, vlastníci ale požadovali 300 milionů. Prezident Miloš Zeman v červnu řekl, že ještě jako premiér farmu odmítl zrušit, protože by to daňové poplatníky tehdy stálo asi 400 milionů. Je prý také proti likvidování prosperujícího podniku. Už dříve mluvil o tom, že by o práci přišla řada lidí. Podle Hermana v letském vepříně pracuje ale jen osm zaměstnanců.

Témata:  koncentrační tábor Lety Daniel Herman Ministerstvo kultury České republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy