Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodeje zájezdů jsou vyšší, cestovky očekávají rekordní léto

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Prodeje letních zájezdů jsou letos o sedm až deset procent vyšší oproti loňskému roku, odhaduje Asociace cestovních kanceláří. Průměrná cena last minute zájezdu stoupla až o desetinu. Největší cestovní kanceláře čekají rekordní léto.

Nejprodávanějšími destinacemi v letos omezené last minute dovolených nabídce jsou Turecko a Tunisko. Vyplývá to z vyjádření prodejců zájezdů na dotaz ČTK. Také zahraničních turistů přijede podle odhadů v létě do Česka asi o osm procent víc.

"Letošní sezona je ve srovnání s loňskou hodně odlišná. Je znát, že lidé chtějí cestovat a užít si dovolenou, kterou si v mnoha případech v minulém roce odpustili," uvedl mluvčí Blue Style Václav Nekvapil.

Podle CK Fischer zájem o dovolenou u moře meziročně roste v desítkách procent. "Očekáváme, že letošní sezona pro nás bude rekordní," uvedl Jan Bezděk z CK Fischer.

Rekordní léto čeká i Exim tours. Ceny last minute zájezdů jsou podle marketingového ředitele CK Stanislava Zímy o pět až deset procent vyšší v porovnání s loňskem, zájezdů prodávaných "na poslední chvíli" je podstatně méně. Nejvíce se tak prodává Turecko či Tunisko, o které nebyl zájem v předprodejích na jaře.

"Zájem odletět na last minute dovolenou převyšuje letos nabídku. Klienti musí často udělat kompromis, co se týče destinace, aby teď o prázdninách odletěli. Pokud se zvláště na Mallorce nebo v Řecku nějaké zájezdy na prázdniny uvolní, je to okamžitě prodané," dodal Zíma.

Témata:  dovolená cestování zájezdy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy