Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tělo Češky zabité v Egyptě je v ČR, případem se bude zabývat policie

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha - Tělo Češky zabité v Egyptě bylo dnes převezeno do Česka. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Česká turistka zemřela minulý týden na následky útoku na pláži v Hurgadě.

Dnes se s její rodinou setká ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Česká diplomacie už v souvislosti s útokem žádala Egypt o vyšetření útoku, pitevní zprávu a také odškodnění pro pozůstalé. Případem se nyní bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

"Věcí se zabývá náš útvar (NCOZ SKPV), kdy dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze," řekl ČTK mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. "Nyní probíhají úkony trestního řízení, které v tuto chvíli nebudeme specifikovat," dodal.

Podle informací ČTK bude zřejmě provedena pitva. Podobně postupovala policie také u čtyři roky starého případu, kdy v Egyptě zemřela žena a její dcera. Pitvu provedli znalci v Egyptě. Po převozu těl obětí do České republiky úkon zopakovali také jejich čeští kolegové.

S rodinou zesnulé české turistiky se odpoledne setká šéf české diplomacie. Pozůstalým chce kondolovat a také je seznámit s postupem ministerstva. Dosud Černínský palác poslal Káhiře dvě nóty. O víkendu o jejich obsahu telefonicky hovořili ministři zahraničí obou zemí.

Praha žádala vyjasnění okolností útoku, který se stal 14. července v Hurgadě. "Chceme vědět, jaký měl pachatel motiv a jestli nepatřil k teroristické organizaci," řekla dnes ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Témata:  Češka pobodaná v Egyptě Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Egypt úmrtí Čechů v zahraničí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy