Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Hurgady loni zabil Češku, prý je psychicky nemocný

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Berlín - Útočník, který loni 14. července zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě německé turisty a smrtelně zranil Češku (36), je podle dostupných informací pravděpodobně psychicky nemocný.

28letý muž byl v Egyptě umístěn do psychiatrické léčebny, potvrdilo dnes podle agentury DPA státní zastupitelství v německém Hildesheimu. Tyto informace údajně vyplývají z verbální nóty egyptského ministerstva zahraničí a ze sdělení příslušného egyptského státního zastupitelství.

Egyptské úřady uvedly, že lékařská expertiza ještě není k dispozici a muž se stále nachází ve vazbě. Pitva obou Němek ve věku 56 a 65 let údajně prokázala, že zemřely na bodné rány.

Přesné pozadí útoku není dosud zcela vyjasněné. Vyšetřovatelé krátce po útoku informovali, že pachatel byl ve styku s takzvaným Islámským státem. Německé úřady sice dospěly k tomu, že šlo zřejmě o islamistický čin, Egypt dnes ale hovoří především o tom, že útočník mohl mít psychické problémy.

Spolkový kriminální úřad (BKA) po krvavém činu na místo poslal vyšetřovatele, kterým jeden ze svědků řekl, že útočník křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat. Na facebooku zase našli osobní stránku Abdara Rahmána Šaabána abú Kúry, na níž měl černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti "nevěřícím".

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt Češka pobodaná v Egyptě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy