Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptská policie zmařila atentát na kostel u Káhiry

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptská policie zmařila útok na kostel u Káhiry. Ze zprávy státní televize není jasné, zda se nálož podařilo odpálit, nebo zda byl někdo zraněn.

List Al-Ahrám na svém serveru oznámil, že útočník je po smrti. O dalších případných obětech zprávy nejsou.

Podle informací na sociálních sítích sebevražedný útočník odpálil svou vestu s výbušninami ve snaze zabít účastníky mše v kostele v provincii Kaljúbíja severně od hlavního města.

Koptské kostely v Egyptě jsou častým terčem atentátníků. Po útocích na dva z nich v roce 2017 byl v zemi vyhlášen výjimečný stav.

Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi MZV ČR nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV ČR také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Bezpečnostní situaci v ostatních částech země považuje MZV ČR za stabilní, v patrnosti je ale třeba vést, že v některých oblastech může docházet k teroristickým útokům zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře.

MZV ČR proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém či Středozemním moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je výše zmíněnému incidentu navzdory zajištěna dostatečně, respektive v jeho důsledku již byla posílena. MZV ČR také doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy