Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman podepsal vyšší zvýhodnění dárců krve a kostní dřeně

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o daních z příjmů, která zvyšuje daňové zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně. Podepsal například také i nový zákon o náhradách škod způsobených porušením hospodářské soutěže.

Za odběr krve si budou moci dárci odečíst od daňového základu 3000 korun místo dosavadních 2000 korun. Dárci kostní dřeně si budou moci nově odečíst od daňového základu 20.000 korun.

Kožešinové farmy v Česku ukončí provoz nejpozději k poslednímu lednu přespříštího roku. Chovatelé dostanou od státu náhrady. Zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019 přinese novela na ochranu zvířat proti týrání, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad.

Zeman dnes podepsal i nový zákon o náhradách škod způsobených porušením hospodářské soutěže. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zákon v reakci na evropskou směrnici sjednocuje pravidla náhrady škody s ostatními zeměmi EU. Zavádí přesnější a komplexnější pravidla pro případy civilních soudních řízení o náhradách škody.

Právní pomoc chudším lidem na státní útratu se rozšíří o udílení právních rad, zastupování ve správních řízeních a v řízení před Ústavním soudem. Poslanecká novela o advokacii, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, také mimo jiné změní zkoušky advokátů a kárná opatření a zavede peněžité postihy za neoprávněné poskytování právních služeb.

Zeman také stvrdil zpřesnění zákona o vojácích z povolání. Podmínky nároku vojáků na příspěvek na bydlení, na některé složky služebního platu nebo na náhradu jízdních výdajů se zpřesní. Změny přinese novela o vojácích z povolání, kterou dnes podepsal prezident.

Piloti také budou smět létat pro aerolinky nejen v pracovním poměru, ale i na živnostenské oprávnění. Změna zákona má pomoci řešit problém s nedostatkem pilotů vyvolaným jejich odchody do zahraničí. Novela má vedle toho za cíl na základě evropské směrnice snížit úroveň hluku na letištích.

Prezident rovněž podepsal zpřesnění regulace trhu s některými výrobky.  Regulace trhu s některými výrobky, například osobními ochrannými prostředky, plynovými spotřebiči a lanovkami, se zkvalitní. Cílem změny zákona je zajistit ochranu zdraví, majetku a bezpečnosti a také omezit nabídku výrobků, které nevyhovují stanoveným požadavkům.

Témata:  Miloš Zeman zákony

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy