Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti moru prasat: Myslivci odlovili na Moravě přes 1000 divočáků

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Myslivci v oblasti intenzivního odlovu ve Zlínském kraji a okolí odlovili od 17. července 1008 divočáků. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Stát nařídil intenzivní odlov ve snaze zabránit rozšíření afrického moru prasat. U žádného kusu mimo zamořené území chorobu veterináři nezjistili, v zamořené oblasti nemoc potvrdili u 72 divočáků ze 123 uhynulých. Na výsledky vyšetření čeká 11 vzorků.

Nejvíc divočáků, 245, bylo podle Majera odstřeleno v okresu Kroměříž. Následují okresy Uherské Hradiště s 238 úlovky a Hodonín se 146 zastřelenými divočáky. "Žádný ze vzorků odebraných z odstřelených kusů v oblasti s intenzivním odlovem nebyl na africký mor prasat dosud pozitivní," uvedl Majer.

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v pondělí v kraji kvůli africkému moru prasat stav nebezpečí, zatím s platností do 29. srpna. Mimořádný stav umožní zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby nakažení divočáci migrovali z ohniska nákazy. Zároveň má zabránit divokým prasatům z okolí vstupu do zasažené oblasti.

Témata:  mor prasat vepři myslivci divočáci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy