Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za podíl na smrti bezdomovce si muž odsedí 16 let, potvrdil Ústavní soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost Josefa Dvořáka, který dostal 16 let za podíl na vraždě bezdomovce. Trest si tedy odpyká.

Řehák kritizoval zejména nedostatečné odůvodnění rozsudku krajského soudu. Důkazní situace je prý velmi slabá a nepřehledná, obžalovaní se obviňují navzájem.

"Na rozdíl od stěžovatele je Ústavní soud toho názoru, že krajský soud věnoval těmto rozporům náležitý prostor. Vzhledem k nim a dalším důkazům (např. krevním stopám) dospěl pak soud k logickému závěru, že na smrti poškozeného se podíleli všichni obžalovaní, což podrobněji rozvedl i vrchní soud," stojí v usnesení.

Stejný trest jako Řehák dostal Petr Brejcha, o rok méně má ve vězení strávit Marek Zajac. Brejcha a Zajac však podle informací nepodali ani dovolání k Nejvyššímu soudu, ani ústavní stížnost.

Nezaměstnaní muži 69letého bezdomovce přezdívaného Dědek ukopali a udupali. Při procesu na sebe vzájemně sváděli vinu a snažili se zlehčovat svůj podíl na vraždě, kterou neviděl žádný svědek. Na botách a kalhotách všech tří mužů se ale našla bezdomovcova krev a DNA.

Bezdomovec přišel o život týden před Vánocemi v roce 2015 pod mostem v kladenském údolí Sítná. Řehák ani Zajac - rovněž bezdomovci - u soudu nevypovídali, policii však dříve řekli, že v daný den od rána popíjeli víno. V noci přišli pod most, kde Dědek spal a kam později dorazil i jejich mladší známý Brejcha. Dál se verze obžalovaných liší.

Témata:  vražda bezdomovci Ústavní soud ČR soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy