reklama

Jedná se o první změnu úrokových sazeb od listopadu 2012, kdy došlo ke snížení repo sazby na tzv. technickou nulu. "Dnešní rozhodnutí současně představuje první zvýšení domácích úrokových sazeb od února 2008," uvedl na webu cnb.cz Marek Zeman.

"Postupný růst sazeb je v současné situaci již žádoucí. Ekonomický růst je příznivý a v některých ohledech lze v ekonomice již pozorovat známky přehřívání. Řada ekonomických ukazatelů se pohybuje na svých nejpříznivějších historických hodnotách, nulové sazby tak již nejsou konzistentní se současným stavem ekonomiky a vedou ke vzniku nerovnováh," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Centrální bankéři dnes zvýšili také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Česká měna v reakci na rozhodnutí ČNB prolomila hranici 26 korun za euro a po 13:00 se obchodovala za 25,95 Kč/EUR.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Seidler v této souvislosti upozornil, že zvýšení sazeb patrně povede k mírnému zdražení hypotečních úvěrů.