Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debata o zákazu hranolek je opravdu vyhrocená, Zapojil se do ní i Ovčáček

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jak jsme vás již informovali, členské státy Evropské unie se shodly na návrhu, jehož cílem je snížit v potravinách množství látky zvané akrylamid. Ta se vyskytuje například v hranolkách, brambůrkách, ale i kávě, sušenkách nebo chlebu. Zpráva vyvolala nejen v Česku pořádný poprask.

Akrylamid vzhledem ke svým neurotoxickým a potenciálně karcinogenním účinkům představuje zdravotní riziko pro člověka. Látka vzniká už při teplotách nad 120 °C a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i přípravou jídla v mikrovlnné troubě.

„Nové nařízení umožní nejen omezit přítomnost této karcinogenní látky, ale také pomůže zvýšit informovanost o tom, jak zabránit vzniku akrylamidu, k němuž často dochází při domácím vaření,“ uvedl eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

Některá média však pojala zprávu tak, že EU zakáže hranolky, případně chleba či kávu. Mezi lidmi proto vznikla panika. Například Belgičané se začali obávat o své v papírových kornoutech prodávané zlatavé a křupavé hranolky. Situaci musel dokonce uklidňovat belgický ministr zemědělství Willy Borsus.

Návrh vyvolal emoce také v České republice. „Omezování, omezování, omezování - hlavní program Bruselu a jeho socialistických představitelů. Místo toho, aby řešili bezpečnostní problémy a to, že se nám útoky v evropských městech množí jako houby po dešti, tak oni řeší hranolky. Mně se to teda nezdá normální,“ postěžovala si na sociálních sítích místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Na její slova obratem zareagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který v minulých dnech na sociálních sítích i na své blogu vysvětloval, co návrh EU vlastně znamená. „ODS se snaží vyrovnat v šíření hoaxu o EU Okamurovi a Machovi. Gratuluji. Něco na tom používání a trenování mozku opravdu bude,“ vzkázal političce. „EU nechce zakázat ani kávu, ani chléb s propečenou kůrkou ani hranolky s hnědým okrajem. Prostě okurková sezóna!“ vysvětluje Zdechovský lidem prostřednictvím sociálních sítí.

„Už i seriózní média potvrzují, že nám Brusel chce zakázat hranolky, protože jsou karcinogenní! Představte si tu nehoráznost. Brusel prostě musí zasahovat do všeho a diktovat nám, co máme a nemáme jíst!“ parafrázoval ironicky zprávy posledních dní lidovec.

V Bruselu přemýšleli, jak zamezit migrační krizi. Přišli na to. Znormovali hranolky a chleba.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 2. srpna 2017

Do debaty o „zákazu hranonek“ se zapojil také Hrad, konkrétně mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „RVHP se za účasti českých zástupců usnesla, že ochrání naše zdraví a bude pečovat o naše blaho,“ okomentoval zprávy o tom, že návrh o omezení akrylamidu členské země schválily, na twitteru. „V Bruselu přemýšleli, jak zamezit migrační krizi. Přišli na to. Znormovali hranolky a chleba,“ rýpnul si.

A nakonec dodal: „Lidský život je ve své podstatě velmi nezdravý. Je proto třeba směrnicí lidský život znormovat nebo rovnou zakázat.“

Témata:  EU brambory Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy