Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České domácnosti se nebojí utrácet, říkají analytici

CZK
CZK
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Podle analytiků oslovených ČTK stojí za zvyšujícím se růstem maloobchodních tržeb silný trh práce s nízkou nezaměstnaností a zrychlujícím růstem mezd. Stále více zboží se při tom v Česku nakupuje přes internet.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 8,0 %, za pohonné hmoty o 7,6 % a za potraviny o 3,7 %, uvedl dnes Český statisticý úřad.

Optimisticky experti hodnotí i prodeje zboží ve druhé polovině roku, kdy by tržby mohly meziročně růst zhruba pětiprocentním tempem. To bude představovat zhruba dvojnásobný růst proti průměru EU, uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Vyšší tempo zaznamenaly tržby nepotravinářského zboží, které rostly o osm procent, o 7,6 procenta se zvýšily nákupy pohonných hmot a o 3,7 procenta se po očištění zvýšily tržby za potraviny. "Právě vyšší výdaje za nepotravinářské zboží, ať již se jedná o tržby za oděv či obuv, sportovní vybavení či počítače ukazují na nákupní apetit spotřebitelů. Vesměs se totiž jedná o tzv. zbytné statky," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I rostoucí prodej pohonných hmot ukazuje na uspokojivou situaci českých domácností a rostoucím zájmem o cestování během hlavní turistické sezóny. Naopak trh s dopravními prostředky se zřejmě dostává blízko bodu nasycení, což jeho další růst přibrzdí, předpokládá hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Prodeje aut v červnu meziročně klesly o 0,3 procenta, stoupající trend měly pouze opravy motorových vozidel. I tento ukazatel není podle Radomíra Jáče z Generali Investments CEE pro automobilový průmysl špatným znamením. "Prodeje automobilů jsou ve skutečnosti velmi silné, nicméně růst nemůže, obrazně řečeno, pokračovat do nekonečna," dodal.

Témata:  tržby obchody zboží CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy