Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí budou před komisí k únikům z vyšetřovacích spisů vypovídat Chovanec a Tuhý

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů v pondělí vyslechne například ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. ČTK to dnes potvrdil předseda komise Martin Plíšek (TOP 09). 

Plíšek si posteskl nad tím, že si komise, která chce výslechy dokončit tento měsíc, stále nemůže vyslechnout státní zástupce a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). „Vyjadřuji znepokojení nad tím, že stále nebyli zbaveni mlčenlivosti pro výslech před komisí ministr Pelikán, nejvyšší státní zástupce (Pavel Zeman) a vrchní státní zástupci v Praze a Olomouci," uvedl šéf komise s tím, že všichni ostatní svědci už byli mlčenlivosti zbaveni.

Komise zřízená z podnětu ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Podnětem k jejímu vzniku byly nahrávky ze schůzky předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s bývalým novinářem z MF Dnes Markem Přibilem, podle nichž od něj mohl dostat dokumenty z vyšetřovacích spisů. Babiš ale opakovaně popřel, že by měl někdy k dispozici takzvaný živý policejní spis, a obdobně se vyjádřil i Přibil.

Příští úterý pak komise chce vyslechnout také bývalého náměstka ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušana Brunclíka. Jeho výslech v kauze policejních úniků byl podle zveřejněných nahrávek předmětem rozhovorů mezi Babišem a Přibilem. Dalším předvolaným je novinář Janek Kroupa, na jehož roli z hlediska získávání a zveřejňování některých informací Přibil poukazoval.

Komise se chce zabývat také úniky informací v korupčním případu v Olomouckém kraji Vidkun, dotační kauze na ministerstvu školství nebo nakládáním se spisem v případu těžební společnosti OKD, na některé z jejích dalších schůzí by proto měl vypovídat také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Témata:  "kauza ""odposlechy""" Milan Chovanec Tomáš Tuhý

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy