Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvěma blokům v Dukovanech se prodlouží odstávka. Co se stalo tentokrát?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dukovany - ČEZ rozšíří v Dukovanech kontroly svarů u druhého a třetího výrobního bloku jaderné elektrárny, jejich odstávky se kvůli tomu prodlouží o měsíce.

Blok číslo tři zastavený 22. dubna bude mimo provoz do 19. října, tedy skoro půl roku. Odstávka druhého bloku, který přestane dodávat elektřinu do sítě 16. září, se protáhne do příštího roku.

"Důvodem rozšíření kontrol je předejít případným pochybnostem o spolehlivosti a bezpečnosti zařízení," uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. U druhého bloku Dukovan bude letos ČEZ žádat Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o nové povolení provozu a v příštím roce pak i pro bloky tři a čtyři. Pro dukovanský blok číslo jedna už ČEZ nové povolení získal letos v březnu.

Rozsáhlé kontroly svarů začali odborníci v dukovanských blocích provádět od loňského září proto, že se ukázalo, že v dokumentaci elektrárny jsou založeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. V důsledku neplánovaných odstávek klesla minulý rok roční výroba elektřiny Dukovan o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh).

Loni se prověrky svarů týkaly zejména bezpečnostních systémů, nyní budou rozšířeny i na zbývající technologie v blocích.

Od začátku uvedení elektrárny do provozu v roce 1985 vyrobila Jaderná elektrárna Dukovany celkem 399 057 590 MWh. Bloky č. 1 a 2 jsou provozovány na 100% výkonu.

V prvním čtvrtletí 2016 dosáhla Skupina ČEZ čistého zisku 10 mld. Kč, což je meziročně o 32 % více. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně vzrostl o 5 %. Růstu se podařilo dosáhnout navzdory dalšímu poklesu velkoobchodních cen elektřiny. Významný podíl na tom měla úspěšná obchodní strategie firmy.

Témata:  ČEZ Dukovany

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy