Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmyslová výroba zpomalila meziroční růst

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Facebook

Praha - Průmyslová výroba v červnu zpomalila meziroční růst na 2,2 procenta z květnových 8,1 procenta. Dařilo se výrobě aut, pryžových a plastových výrobků a kovovýrobě.

Pokles naopak zaznamenaly výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, těžba a výroba ostatních dopravních prostředků, kam patří třeba produkce lodí, lokomotiv, letadel či jízdních kol. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Proti předchozímu měsíci byla průmyslová produkce po vyloučení sezonních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 3,8 procenta.

Podle statistiků přispěla nejvíce k meziročnímu růstu produkce motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která byla vyšší o 3,3 procenta. Výroba pryžových a plastových výrobků vzrostla o 7,7 procenta a kovovýroba o 4,1 procenta. Naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu klesla o 6,5 procenta, výroba ostatních dopravních prostředků o 25,2 procenta a těžba a dobývaní o 16,5 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červnu meziročně vzrostly o 4,9 procenta. Hodnota nových zakázek byla proti loňskému červnu vyšší o 4,8 procenta. "Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 1,7 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 11,1 procenta," uvedl ČSÚ.

Témata:  průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy