Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přebytek zahraničního obchodu klesl na 18,8 miliardy Kč

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 18,8 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy korun méně než před rokem. Vývoz vzrostl meziročně o 4,7 procenta na 310,4 miliardy korun.

Dovoz rostl rychleji, a to o 5,5 procenta. Za pololetí přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl o 17 miliard na 106,5 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných dat obchodu v národním pojetí, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V červnovém výsledku se nepříznivě odrazil obchod s ropou a zemním plynem, který prohloubil schodek na 4,5 miliardy korun. V obchodu s auty se vlivem vyššího dovozu přebytek o půl miliardy ztenčil. Příznivě na celkovou bilanci působil především menší deficit bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie v červnu meziročně stoupl o 3,1 miliardy na 60,4 miliardy korun. Vývoz směřuje především do Německa, kam v červnu mířilo zboží za 96,2 miliardy korun. To bylo o 1,3 miliardy víc než loni v červnu. Zvýšil se také vývoz do Francie, Nizozemska, Polska či Rakouska. Ze zemí mimo EU stoupl vývoz do USA, Číny a Ruska.

Témata:  dovoz a vývoz ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy