Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čunek chce motivovat myslivce k odlovu divočáků. Mají dostat víc peněz i maso zastřelených zvířat

Čunek, Jiří
Čunek, Jiří
Foto: www.cunek.info

Zlín - Zlínský kraj chce více motivovat myslivce k odstřelu divočáků v okrese Zlín, mimo ohnisko nákazy, kde je lov černé zvěře kvůli africkému moru prasat zakázaný.

Myslivci mají podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) dostat vyšší zástřelné. Ulovená zvířata, která nejsou nakažena africkým morem prasat, by také mohli konzumovat, což nyní nelze. Čunek dnes ČTK řekl, že o myslivcích bude ve čtvrtek jednat s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Myslivci na Zlínsku nyní mohou divočáky střílet pouze za splnění přísných podmínek. K odlovu a následné likvidaci černé zvěře musejí využívat ochranné obleky, dezinfekční prostředky a kafilérní boxy. Vše si platí sami, náklady jim mají být proplaceny až zpětně. "Finanční vstup každého myslivce je vysoký," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík.

I když testy prokážou, že ulovené prase nemá africký mor, putuje do kafilerie. Také proto bylo na Zlínsku zatím uloveno pouze 28 divočáků. "Myslivci z toho opravdu nic nemají. My zřejmě po dohodě se Státní veterinární správou určíme, že i oni si ta prasata budou moci nechat. Pan ministr přijde s řešením, které jsme spolu projednávali v pátek, že by ministerstvo zřejmě dodalo nebo proplatilo mrazicí boxy, které by si myslivecká sdružení umístila kde potřebují, a uchovávala tam prasata do doby, než se zjistí, zda nakažená jsou, nebo nejsou," řekl Čunek.

S Jurečkou chce probrat i možnost navýšení zástřelného na Zlínsku. Myslivci zde za každého uloveného divočáka mají zatím přislíbených 1000 korun. Podle Hluštíka by chystané změny mohly ke zvýšení počtu odstřelů divočáků přispět.

Témata:  Jiří Čunek 1 Zlín myslivci divočáci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy