Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chybí pěstitelé ovoce i chmele, varuje Agrární komora

Zemědělství
Zemědělství
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Zemědělství se potýká s nedostatkem pracovník sil. Podle Jiřího Felčárka z Agrární komory ČR chybí aktuálně 12.000 až 15.000 sezonních pracovníků. Nejvíce jich schází pěstitelům ovoce, zeleniny a chmele, kde je třeba více ruční práce, ale také v drůbežárnách a na jatkách. 

Podle komory nesezonních zaměstnanců dlouhodobě chybí zhruba 4500. Zemědělců v loňském roce opět ubylo. Jejich počet se meziročně snížil o 0,7 procenta na 100.200, uvádí zpráva o stavu zemědělství za loňský rok. Podíl pracovníků na celkové české zaměstnanosti činil 1,9 procenta.

V červenci sice nezaměstnanost v ČR po předchozím pětiměsíčním poklesu vzrostla o desetinu na 4,1 procenta, lidí bez práce ale bylo 303.074, což je nejméně za červenec od roku 1997. Počet volných pracovních míst meziměsíčně i meziročně vzrostl na 188.000 a firmy mají problémy s nedostatkem pracovníků.

Zemědělské podniky tak přijímají sezonní pracovníky například z Ukrajiny, Moldávie, Rumunska, ale například i z Mongolska. Komora proto podporuje záměr ministerstva zemědělství na zrychlení přijímání pracovníků z Ukrajiny do českých zemědělských a potravinářských provozů. Mělo by jít až o 1500 lidí ročně. Materiál však vláda na svém červencovém projednávání odložila.

Nedostatek pracovníků v českém zemědělství je podle agrárníků daný nejenom tím, že řada zaměstnanců odchází do důchodu, ale také nižším zájmem mladé generace učňů, středoškoláků i absolventů vysokých škol.

Komora tak mezi podniky zjistila odhady, kolik lidí budou jednotlivé firmy, včetně těch podnikajících v rybářství a lesnictví, potřebovat ke konci letošního roku, ale také kolik by jich podniky chtěly v roce 2021. Největší zájem podle šetření bude o traktoristy a ošetřovatele zvířat. Mzdy v zemědělství, včetně lesnictví a rybářství, zůstávaly loni pod úrovní mezd v průmyslu i v celém národním hospodářství. Loni vzrostly o 4,2 procenta (například v průmyslu o tři procenta) na 22.379 korun měsíčně.

Témata:  zemědělci nezaměstnanost práce

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy