Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkrachovala vaše cestovka? Můžete být v klidu, máte nárok na plnou náhradu peněz

Lidé v moři pořizují selfie
Lidé v moři pořizují selfie
Foto: Pixabay

Brno - V případě krachu cestovní kanceláře mají klienti nárok na plnou náhradu peněz vynaložených za neuskutečněný zájezd. Ústavní soud dnes znovu potvrdil dřívější verdikt.

Sjednaný limit plnění mezi pojišťovnou a cestovní kanceláří na to nemá přímý vliv. Prioritní je ochrana spotřebitele, zdůraznili ústavní soudci. „ÚS stojí na pozici, že jim náleží veškeré plnění, které cestovní kanceláři zaplatili. Vyplývá to z vysoké ochrany jejich postavení jako spotřebitelů a vyplývá to také z výkladu práva evropského i vnitrostátního," řekla dnes soudkyně zpravodajka Milada Tomková novinářům.

Ústavní stížnost podali čtyři lidé, kteří si objednali u cestovní kanceláře Globaltour zájezd do Turecka, jako zálohu zaplatili 50 procent ceny. Kvůli úpadku kanceláře se zájezd neuskutečnil. Pojišťovna pak klientům nahradila jen 5,4 procenta ze zaplacené zálohy s odůvodněním, že nemůže krýt škody nad limit pojistného plnění sjednaného ve smlouvě.

Zákazníci se pak domáhali plné náhrady prostřednictvím žaloby. Obvodní soud pro Prahu 8 žalobě vyhověl a přiznal klientům různé částky v rozmezí přibližně od 12.500 do 20.000 korun.

Rozhodnutí ale následně změnil a žalobu zamítl pražský městský soud. Z vnitrostátní úpravy prý nelze vyvodit povinnost pojišťovny poskytnout klientům cestovní kanceláře náhradu nad rámec sjednané pojistné částky. Verdikt městského soudu ale není v souladu s dlouhodobým postojem ÚS, který loni i předloni konstatoval, že klienti cestovní kanceláře v úpadku mají nárok na plnou náhradu peněz vynaložených za neuskutečněný zájezd.

Problémem se ústavní soudci zabývali opakovaně, neznamená to však, že by justice jejich názor nerespektovala. Dnešní případ spadá ještě do hraničního období, kdy existovaly různé výklady zákona a přístup jednotlivých soudů se lišil. Názor ústavních soudců už loni přijal do své rozhodovací praxe také Nejvyšší soud. „Předpokládám, že v současné době by již neměly výkladové problémy existovat," uvedla Tomková.

Témata:  Ústavní soud ČR cestovní kanceláře turisté dovolená

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy