Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise k únikům vyslechla další osoby, navrhne posílení kontrolních mechanismů

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Praha – Předseda sněmovní komise k únikům ze spisů Martin Plíšek (TOP 09) dnes oznámil, že komise bude v závěrečné zprávě navrhovat posílení kontrolních nástrojů vůči orgánům činným v trestním řízení.

Podle statistik Generální inspekce bezpečnostních sborů počet úniků v posledních letech roste. V roce 2014 se zabývala 37 případy, loni jich bylo 52 a za polovinu letošního roku 21.

Usnesením dnes komise vyzvala ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby zbavili některé podřízené mlčenlivosti, aby mohli být před komisí vyslechnuti. Plíšek v této souvislosti uvedl, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), policejní prezident Tomáš Tuhý nebo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podřízené mlčenlivosti zbavili.

Dnes před komisí vypovídal Chovanec, novinář Janek Kroupa, někdejší náměstek inspekce bezpečnostních sboru Dušan Brunclík a policejní prezident Tomáš Tuhý. Členové komise se podle Plíška dozvěděli znepokojující informace zejména od Kroupy, který novinářům řekl, že se ho komise ptala na fungování skupiny kolem novináře Marka Přibila, jakým způsobem tato skupina získávala informace a co s nimi dál dělala.

Novinář jim popsal, že Přibil měl a má skupinu lidí, kteří mu informace opatřovali. „V některých situacích vytvářeli kompromitující materiály na některé oponenty, a to i třeba v kauzách, které jsme nezveřejňovali, ale které jsem dohledával v momentě, kdy jsem po tom pátral," řekl Kroupa. Plíšek uvedl, že existují neformální paralelní struktury, které spolu komunikují. „To mě vede k tomu, že určitě při koncipování závěrečné zprávy budeme chtít, aby byly posíleny kontrolní vnitřní i vnější nástroje vůči orgánům v trestním řízení," řekl Plíšek.

Plíšek také uvedl, že poslanci obdrželi také první analýzu, která se týkala toho, zda je nepravdivé svědectví před poslanci trestným činem. „Je zřejmé, že nepravdivá informace před vyšetřovací komisí je trestným činem," podotkl.

Poslanci se dnes také shodli na tom, že si znovu pozvou k výslechu Přibila, jehož uniklé nahrávky s exministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem byly hlavním impulzem pro zřízení komise. Na nahrávkách se bavili například o zveřejňování kompromitujících materiálů.

Podle Plíška by měl před komisí přijít vypovídat například Sobotka, olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, policista Vladimír Šibor, který vede speciální útvar zabývající se odposlechy a sledováním lidí, nebo šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych. Poslanci také budou chtít slyšet bývalé policisty, kteří údajně spolupracovali s Přibilem.

Témata:  Milan Chovanec Tomáš Tuhý Policie ČR kauza úniků z policejních spisů

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy